'ΤΥΡΕΝΙΑ' ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ

Τις Κυκλάδες θα τις αποχαιρετήσουμε για φέτος με ένα πολύ ιδιαίτερο τυρένιο έδεσμα με έντονο τοπικό χρώμα και εξαιρετική γεύση.

Είναι η παραδοσιακή τυρόπιτα της Κιμώλου, η 'τυρένια' για τους ντόπιους αλλά και τους μυημένους, από έναν πολύ μικρό αλλά παραδεισένιο τόπο που όποιος τον ανακαλύψει τον ερωτεύεται με την πρώτη ματιά!!!

Έτσι και ο Μερακλής βρέθηκε εκεί και σας ταξιδεύει με αυτή την παραδοσιακή πίτα που θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά!

Υλικά για την ζύμη:

-ένα ποτήρι ελαιόλαδο

-λίγο αλάτι

-2 αυγά

-ένα κιλο αλεύρι για όλες τις χρησεις

-νερό ζεστό, όσο σηκώνει η ζύμη (αυτό πάντα φαίνεται στο ζύμωμα)

Υλικά για τη γέμιση:

-ένα κιλό μανούρι

-5 αυγά

-λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη γέμιση της πίτας, αλέθουμε καλά το μανούρι και σε ξεχωριστό μπώλ χτυπάμε καλά τα 5 αυγά.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπώλ το μανούρι με τα αυγά χτυπημένα και το πιπέρι και ανακατευουμε καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Για να φτιάξουμε τη ζύμη, τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε δυνατα μέχρι να ενωθούν καλά.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμα φυλλαράκια μεγέθους της αρεσκείας μας και ρίχνουμε στο κέντρο κάθε φύλλου πλούσια ποσότητα του μίγματος της γέμισης.

Διπλώνουμε το καθένα από αυτά και από τις 4 πλευρές σαν φάκελο.

Αλοίφουμε τις πίτες με αυγό και τις ψήνουμε για περίπου μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Είναι έτοιμες όταν φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν.

 

Με την ματιά του Μερακλή:

Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το ζύμωμα των υλικών. Μόλις αντιληφθούμε ότι έχουν ενωθεί καλά και έχει σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη, είμαστε έτοιμοι. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί η ζύμη να μας γίνει πιο σκληρή από ότι θα θέλαμε, ενώ η συγκεκριμένη πίτα γίνεται αφράτη και μαλακή με μια λεπτή τραγανή κρούστα από έξω.

Καλή απόλαυση!!!

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
τους όρους και τις συνθήκες.

Σχόλια