ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΗ ΑΛΜΥΡΗ

Αν και πολύ απλή και με ιδιαίτερα προσιτά σε όλους μας υλικά, αυτή η πανεύκολη μικρασιάτικη λιχουδιά θα σας αφήσει άφωνους με την έντονη βουτυράτη γεύση και την τρυφερότητα του φύλλου της, κάτι που οφείλεται στη χρήση του γιαουρτιού και του γάλακτος, που πάντα προσδίδουν φρεσκάδα, υγρασία αλλά και κάνουν τη ζύμη μας πολύ ανθεκτική!

 

Πάρτε θέσεις και αρχίζουμε...

Υλικά για το φύλλο:

-300 με 350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-250γρ γιαούρτι, στραγγιστό κατά προτίμηση (όχι όμως απαραίτητα)

-περ. 90γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια για το ζύμωμα

-λίγο αλάτι

-λίγο νερό κατά το ζύμωμα, αν χρειαστεί (σε περίπτωση που η ζύμη μας προκύπτει πολύ στεγνή και δεν πλάθεται εύκολα)

Υλικά για τη γέμιση:

-600γρ κεφαλογραβιέρα,κεφαλοτύρι ή γενικά γραβιέρα ανάλογα με το γούστο σας, τριμμένα

-βούτυρο για τα φύλλα της ζύμης (όσο χρειαστεί για την καλή επάλειψή τους)

-3 αυγά

-μισό λίτρο φρέσκο γάλα,κατά προτίμηση πλήρες

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη όλα μας τα υλικά για τη ζύμη και τα πλάθουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή και κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε αργά και με προσοχή όσο νερό χρειαστεί (περ. 2 κουταλιές της σούπας νερό συνήθως) ώστε η ζύμη να πλάθεται εύκολα και, χωρίς να γίνει λάσπη, να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε 4 ίσα φύλλα.

Στρώνουμε σε ένα αρκετά βαθύ ταψί το ένα φύλλο, το αλείφουμε καλά με βούτυρο και απλώνουμε 150γρ από το τυράκι μας πάνω σε αυτό.

Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε και αυτό καλά με βούτυρο. Αυτή τη φορά, επειδή βρισκόμαστε στο ‘κέντρο’ της πίτας μας, θα ρίξουμε μια καλή ποσότητα τυριού (300γρ) από πάνω.

Απλώνουμε από πάνω το τρίτο φύλλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (βούτυρο και όλο το τυρί που μας έχει απομείνει από πάνω).

Τέλος, σκεπάζουμε την πίτα μας με το τέταρτο και τελευταίο φύλλο της ζύμης μας,το αλείφουμε και αυτό καλά με βούτυρο και το χαράζουμε σε όποιο σχήμα μας αρέσει.

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε καλά το γάλα με τα αυγά και με αυτό το μίγμα περιχύνουμε την πίτα μας από πάνω.

Αυτό ηταν!!! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η πίτα να ροδίσει και να πάρει καλά χρώμα!

 

Με την ματιά του Μερακλή:

-Αυτή η λαχταριστή ανατολίτικη μας πίτα θέλει καλό ψήσιμο, καθότι περιέχει συστατικά που της προσδίδουν απίθανη τρυφερότητα και γεύση αλλά και πολλή υγρασία (γιαούρτι αλλά και γάλα). Πριν την σερβίρετε λοιπόν σιγουρευτείτε, βυθίζοντας ένα μαχαίρι κάπου στο κέντρο και ελέγχοντας την υγρασία στο εσωτερικό της, ότι έχει ψηθεί σωστά στο εσωτερικό της.

 

 

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
τους όρους και τις συνθήκες.

Σχόλια